dissabte, 26 de novembre del 2011

Les fotografies del World Press Photo arriben a Barcelona

Photographic Social Vision organitza per setena vegada l'exposició de les 170 fotografies del prestigiós concurs fotoperiodístic de la fundació World Press Photo. La mostra itinerant passa per 80 ciutats de 40 països diferents. La finalitat de la mostra és donar a conèixer fets socials, culturals, polítics i esportius que han passat al llarg d'una. Amb el lema "Veure per creure"es vol fer reflexionar a la gent i proporcionar la memòria històrica. Els visitants de Barcelona poden veure les imatges des del dia 23 de novembre fins al 18 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
L'entitat holandesa, fundada l'any 1955, té per objectius promocionar el món del fotoperiodisme, promoure un coneixement global a la població i destacar professionals en diferents sectors. Cada any, un jurat internacional format per editors gràfics i fotògrafs escullen algunes de les imatges enviades per fotoperiodistes, agències o diaris de tot el món. La tria d'imatges es fa al mes de febrer i els premis es reparteixen al mes d'abril a Amsterdam. A partir d'aquí, s'organitza l'exposició de les fotografies amb premi arreu del món. Sempre hi ha un premi a la fotografia de l'any i la convocatòria es divideix en diferents categories, concretament deu: retrats, personatges d'actualitat, temes d'actualitat, notícies d'actualitat, temes contemporanis, vida quotidiana, arts i entreteniment, naturalesa i esports. A cada àmbit es reparteix un premi a les tres millors fotografies. D'aquesta manera hi ha una visió més àmplia per observar la societat.
Aquest any han participat 5691 fotògrafs de 125 nacionalitats i la fotografia més ben considerada va ser la de la sudafricana Jodie Bieber que va retratar a una noia de 18 anys, Bibi Aisha. Aquesta va ser mutilada per haver fugit del seu marit a la província d'Oruzgan, al centre d'Afganistan. A més de la imatge, la fotògrafa deixa descobrir la història d'aquesta noia. L'Aisha va tornar a casa dels seus pares per denunciar el tracte violent que rebia del seu marit, un combatent talibà. Un grup de talibans la van anar a buscar per tallar-li les orelles i el nas com a represàlia per haver humiliat el seu company. Ella va ser traslladada en un refugi dirigit per la organització Women for Afghan Women (Dones per dones afganeses) a kabul, on la van ajudar. Més tard, va viatjar a Estats Units per rebre teràpia i sotmetre's a una operació quirúrgica.

                        Imatge premiada com a Fotografia de l'any 2011

World Press Photo també s'ha adaptat a les noves tecnologies de l'actualitat. S'han atorgat premis a treballs relacionats amb Internet i xarxes socials. Michael Wolf presenta unes imatges preses amb el Google Street View per mostrar accidents o baralles entre ciutadans que no sabien que eren gravats. Un altre exemple de noves eines és la que utilitza el fotògraf Wolfran Hahn. Aquest fotografia a persones autoretratant-se per pujar la seva imatge al seu MySpace. Amb aquests dos treballs es veu com la nova tecnologia influeix tant en les vides de la societat com a diferents processos de la fotografia.
Les imatges que es poden veure a l'exposició són un reflex de la situació en què es troba actualment la societat. Es vol fer reflexionar, emocionar i sobretot pensar que encara hi ha injustícies, diferències, guerres, maltractaments, entre altres fets. Tot i que sembla que tots aquests fets queden molt lluny d'allà on vivim, passen al mateix món. Davant d'una fotografia d'aquest estil no saps com reaccionar, et sents impotent per la situació que contemples i no et pots creure que en realitat pugui estar passant una cosa així. Aquí es quan te n'adones que és veritat allò que diuen que una imatge val més que mil paraules.
Algunes de les imatges que han rebut un premi en la seva categoria són les següents:


Segon Premi de la categoria de fotografia individual d'Art i Entreteniment. Imatge realitzada pel fotògraf italià Davide Monteleone a la passarel·la de models de la moda de Milà.


Segon Premi en la categoria de fotografia individual sobre temes contemporanis. La instantània va ser realitzada pel fotògraf americà Ed kashi. Apareix una nena afectada per la substància química coneguda com 'agent taronja' que es va utilitzar durant la guerra de Vietnam.


Segon premi en la categoria de reportatges de personatges d'actualitat pel fotògraf australià Daniel Berehulak.  A la imatge es pot veure els afectats per les inundacions de Pakistan que intenten recollir el menjar que tira l'helicopter militar.


El fotògraf italià Riccardo Venturi ha guanyat el primer premi en la categoria notícies d'actualitat. A la imatge s'observa una nena com contempla l'antic mercat en flames a Port-au-Prince.


Primer premi en la categoria d'Històries de notícies generals del fotògraf francès Olivier Laban-Mattei. Després del terratrèmol d'Haití, un home llança un nen mort al depòsit de cadàvers de l'Hospital general de Port-au-Prince.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada