dimecres, 23 de novembre del 2011

Les eleccions canvien el color del mapa espanyol

Les eleccions del passat 20 de novembre van donar la victòria, com ja preveien les enquestes, al Partit Popular amb una forta majoria absoluta. Són els millors resultats del partir amb 186 escons i 10.769.551 vots. Tot i la celebració del triomf, Mariano Rajoy governarà una Espanya amb crisi i té molts reptes per davant. L'hegemonia del centredreta a Espanya es veu reflectida al seu mapa. Aquest es va tenyir de blau a excepció, però, de les nacionalitats de Catalunya i el País Basc. El PSOE es troba en la situació contrària als populars. Va patir un enfonsament i es va trobar amb el pitjor resultat des de l'any 1977 amb 110 escons i 6.937.706 vots. Aquesta situació en que es troba el partit portarà a unes conseqüències de renovació de la seva estructura. Fins i tot a Catalunya, on les enquestes donaven la victòria a la socialista Carme Chacón, el PSC ha patit una forta davallada. La dirigent del partit ha perdut les eleccions legislatives per primera vegada des de 1977 perdent 11 escons si es compara amb l'any 2008. 

Resultats globals al conjunt de l'Estat

Un dels altres partits a destacar a Espanya és Izquierda Unida (IU) que ha rebut una fort pujada dels resultats. Han passat de dos diputats escollits l'any 2008 a onze i s'ha convertit en la quarta força del Congrés. Unión, Progreso y Democracia (UPyD) es va presentar per primer cop a les eleccions l'any 2008 i va obtenir un escó. Diumenge en va obtenir cinc i la formació es descriu com una opció alternativa als dos grans del país. Amb la llei electoral actual, però, els dos partits queden fora de poder competir amb els grans. 
Pel que fa a les comunitats on el PP no ha agafat prou força, Catalunya i el País Basc, els resultats han estat favorables a partits nacionalistes. A Catalunya, Convergència i Unió (CiU) s'imposa per primera vegada al Partit Socialista Català (PSC) amb 16 escons. Tot i que la majoria de consultes afirmaven una victòria socialista o un empat entre PSC, CiU i el PP català, Josep Antoni Duran i Lleida ha obtingut els millors nombres. Malgrat les retallades al sector públic que s'estan produint i després que durant la campanya electoral el partit va ser acusat de ser el responsable de matar a pacients dels hospitals, aquest obté el major nombre de vots i escons. 
Al País Basc, va guanyar el Partit Nacionalista Basc (PNB) en nombre de vots i Amaiur, la nova coalició de l'esquerra independentista, va obtenir més escons. 


Nombre d'escons i percentatge de vots a Catalunya aquest any 

                Nombre d'escons i percentatge de vots a Catalunya l'any 2008

A Blanes també ha baixat el PSC tot i que manté el lideratge amb un 31,41% dels vots seguit de CiU amb el 25,37% dels vots. L'any 2008 el PSC va obtenir el 50,89% dels vots. La participació al municipi va ser del 63.61%, inferior a la del 2008. La tercera força més votada va ser el PP amb 21,38% dels vots. El segueixen ICV-EUiA, ERC-RCat i Escons en Blanc (Eb). A diferència de fa quatre anys, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha passat de la quarta a la cinquena posició. Aquest any al quart lloc hi ha la formació política ICV-EUiA. La jornada electoral va seguir el seu curs sense cap incidència en els 18 col·legis electorals que es van preparar. 

                                     
                                  Percentatge de vots a Blanes aquest any 

Al conjunt de l'Estat el repartiment d'escons ha estat el següent: PP (186), PSOE (110), CIU (16), IU-CV (11), AMAIUR (7), UPyD (5), PNV (5), ERC (3), BNG (2), CC (2), Compromís (1), FAC (1), GBAI (1). 
A Catalunya: CIU (16), PSC (14), PP (11), ICV-EUiA (3), ERC (3)
A Girona: CIU (3), PSC (1), PP (1), ERC (1) 

                      Sala d'exposicions de Pineda de Mar, col·legi electoral
                      el passat diumenge

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada