dimarts, 1 de novembre del 2011

Blanes acull el Correllengua per promoure el català

La iniciativa per fomentar l'ús de la llengua catalana en tots els àmbits es va rebre amb el lema 'Llengua, cultura i llibertat'

Les entitats Blanes per la independència i Acció Cultural Es Viver van organitzar un correllengua a la vila el passat 29 d'octubre. L'acte es va celebrar a la plaça dels Dies Feiners a partir de les cinc de la tarda i hi va participar gent de totes les edats. Els organitzador volien impulsar la cultura catalana amb diverses activitats lúdiques i pròpies de Catalunya.

                         Animació infantil amb cançons catalanes

Els curiosos que de mica en mica s'anaven acostant al lloc on es celebrava la festa van poder gaudir d'una tarda molt dinàmica. Les primeres actuacions estaven dedicades al públic més petit, els nens. Aquests van poder cantar i ballar cançons catalanes amb la Companyia Papibou. Mentrestant, els Bastoners del Casal Estel Roig de la Bisbal d'Empordà s'anaven preparant per la seva representació. Aquests van ballar amb la música del grup Barreja de Boix. Els espectadors van aplaudir amb entusiasme la dansa per la gran coordinació del conjunt bastoner.

                        Bastoners de la Bisbal d'Empordà durant el ball

Abans d'iniciar la cercavila, els impulsors van llegir el 'Manifest del Correllengua'. A tots els pobles per on passa l'acte impulsador es llegeix i reivindica, juntament amb totes les activitats, la importància de l'idioma català i la cultura de la nació. Es volen transferir aquestes idees a les persones nouvingudes, o no, que encara no les coneixen i alhora estimular la seva defensa.

                       Cartell informatiu del Correllengua de Blanes

El fet va comptar també amb una xocolata i un tros de pastís per tothom i a partir d'aquí es va inciar una petita cercavila pel centre del municipi. Gegants, cap grossos, bastoners i músics van participar i amb el pas de la música s'anava afegint més gent. El recorregut va acabar allà on va començar, a la plaça dels Dies Feiners. Un cop hi va arribar tothom, es va començar un recull de balls tradicionals amb la col·laboració de l'Esbart Joaquim Ruyra, la Colla gegantera de Blanes i la Colla sardanista Sa Palomera.
El correllengua fa 18 anys que va sorgir a l'illa de Mallorca. Al cap de dos anys, al 1995, el projecte es va comença a veure al País Valencià i finalment al 1996 s'estén a Catalunya. A l'inici s'agrupaven una dotzena de pobles i durant tots aquests anys ha experimentat un llarg creixement. Actualment més de 400 municipis es mobilitzen pel correllengua i els moviments són coordinats per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL). Els participants volen transmetre els seus tres objectius bàsics: la unitat de la llengua catalana, el català com a única llengua oficial i la fidelitat lingüística.
Blanes es va omplir d'una immersió lingüística i les dues entitats organitzadores realitzaran més activitats per la defensa de la parla i cultura catalanes al llarg de l'any.

                                Gegants i cap grossos durant la cercavila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada