diumenge, 15 de gener del 2012

Mil anys de la troballa de la Mare de Déu del Vilar

L'Obreria del Santuari del Vilar vol commemorar el mil·lenari de la troballa de la verge del Vilar amb diferents actes al llarg de tot el 2012. La presentació de les activitats es va dur a terme el passat divendres 13 de gener al Centre Catòlic de Blanes a càrrec d'Aitor Roger, historiador i membre de l'Obreria del Santuari del Vilar. Per commemorar el mil·lenari el pintor blanenc Jeroni Matas ha realitzat una pintura de la verge i se n'han fet 500 litografies.
La vila de Blanes històricament ha estat molt lligada al santuari del Vilar. En temps de males collites o malalties els ciutadans confiaven en la verge, trobada el 5 d'Agost de l'any 1012. Amb la invasió francesa de 1794, la població també es va refiar de la defensa de la figura. Per demanar la potrecció del poble, aquesta es portava a la vila. En aquest context, el santuari és molt proper a la vila i cada any es dedica un dia a la imatge. Els organitzadors esperen que amb els mil anys de la troballa la participació sigui força activa.
Durant el mes de desembre l'Obreria del Vilar ja va preparar una edició de 1000 ampolles de cava Extra Brut, elaborat per les Caves Mont - Ferrant del municipi. És un cava commemoratiu amb una placa i etiqueta dissenyades per l'artista Serrano Bou. De moment estan tenint una bona acceptació i els diners recaptats també serviran per afrontar les despeses que comporta la realització de les activitats del 2012.

                  Acte de presentació de les activitats commemoratives 

Està previst que cada mes es realitzi un acte commemoratiu com concerts, conferències de la història del vilar, aplecs o un sopar de germanor amb altres santuaris. En totes les activitats hi participaran, a més de l'Obreria, diferents entitats locals relacionades amb el Vilar. Algunes d'elles seran una associació de pesca o ciutadans d'Ardales, municipi agermanat amb Blanes. La commemoració es vol fer arribar als pobles veïns ja que l'any 1912, amb la celebració del 900 aniversari, també hi van participar. Així es comptarà amb la presència de la Obreria de Santa Cristina o de l'ermita de les Alegries de Lloret de Mar. El dia central de la celebració serà el 5 d'Agost, dia en què la Mare de déu del vilar es traslladarà al poble a les 8 del matí coincidint amb el dia i la hora que diu la tradició que es va trobar. Es realitzarà una missa a la platja de Blanes amb l'assistència del bisbe de Girona.
A la presentació també hi va participar el pintor Jeroni Matas. Ha estat l'encarregat de pintar una litografia de la verge del vilar de la qual se n'han fet 500 còpies. Aquestes es podien adquirir a la mateixa presentació, totes elles numerades i signades per l'autor.
Amb tots aquests actes es preveu que la participació sigui alta entre tots els ciutadans de la vila. Algunes de les activitats ja organitzades són les següents:
- 23/03/2012.  Trobada de corals a la parròquia Santa Maria
- 2/04/2012.    Aplec infantil al Vilar
- 13/05/2012. Unció dels malats a la parròquia dels Pins. Plaça Verge del Vilar.
- 10/06/2012. Estores de Corpus
- 4/08/2012.   Nit de Vetlla al Vilar
- 5/08/2012.   Trasllat de la Mare de déu a la platja de Blanes, missa a les 8 del matí.
- 8/09/2012.   Sopar popular a la plaça de l'església. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada